top of page

Συμβουλευτική Ομάδων & Οργανισμών

Η Συμβουλευτική Ομάδων & Οργανισμών, αφορά στις εφαρμογές των ομαδικών δυναμικών σε χώρους εργασίας (διοίκηση επιχειρήσεων και υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, θεραπευτικών δομών, κοινοτήτων, οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.),  όπως τα αντιλαμβάνεται η ψυχοδυναμική οπτική στις ομάδες και τους οργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στις ασυνείδητες διαδικασίες, που προκύπτουν στις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στις ομάδες και τους οργανισμούς. Έτσι, μπορούμε να προσεγγίσουμε και να επέμβουμε στο δίκτυο των συναισθηματικών σχέσεων των ομάδων και των οργανισμών, κατανοώντας την εμπειρία και τη φύση της εργασίας τους, ευαισθητοποιώντας και στηρίζοντας τους επαγγελματίες.


Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να παρατηρήσουμε και να ερμηνεύσουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, ομαδικά και οργανωσιακά φαινόμενα και να χρησιμοποιήσουμε τις παρατηρήσεις μας καθώς και τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνουμε τη διοίκηση αλλά και τη λειτουργία φορέων και οργανισμών.


Κεντρικός στόχος είναι η διατήρηση του Πρωταρχικού Σκοπού της εταιρείας ή του οργανισμού και η επίτευξή του με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, υποστηρικτικό προς τους εργαζόμενους, αποτελεσματικότερο για την ηγεσία και κερδοφόρο για την εταιρεία / φορέα, ως όλον.


Η «οργανωτική ψυχολογία» (ή οργανωσιακή ψυχολογία, ή βιομηχανική ψυχολογία) και η «ψυχολογία της εργασίας» αφορούν στην εφαρμογή των αρχών, θεωριών και μεθόδων της ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο, συνεισφέροντας στη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
 

Οι συνηθέστεροι τομείς έρευνας και πρακτικής εξάσκησης της Οργανωτικής Ψυχολογίας/ Ψυχολογίας της Εργασίας είναι:


√    Επιλογή και αξιολόγηση προσωπικού
√    Εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων
√    Αξιολόγηση της εργασιακής απόδοσης
√    Κινητοποίηση 
√    Ανάλυση και σχεδιασμός της εργασίας
√    Οργανωσιακή αλλαγή και ανάπτυξη
√    Οργανωτική κουλτούρα/κλίμα
√    Ευημερία και εργασία
√    Ηγεσία
√    Διαπροσωπικές σχέσεις στον χώρο εργασίας και άλλα

 

Οι απαρχές της εφαρμογής της ψυχολογίας στο χώρο εργασίας απαντώνται στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων για την επιλογή πιλότων της αεροπορίας κατά την δεκαετία του 1910, με εφαρμογές ψυχομετρικών δοκιμασιών στις ΗΠΑ και στην Αγγλία. Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η εφαρμογή των μεθόδων και θεωριών της ψυχολογίας στο εργασιακό πεδίο εντάθηκε με την δημιουργία ερευνητικών κέντρων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια του ελληνικού στρατού ως προς την επιλογή προσωπικού αλλά και την αξιολόγηση, την κινητοποίηση, την ηγεσία κ.ά.
   

Σήμερα, οι οργανωτικοί ψυχολόγοι στην Ελλάδα απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατά κύριο λόγο σε τμήματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων αλλά και ως σύμβουλοι επιλογής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης στελεχών. Έτσι, το έργο τους περιλαμβάνει την εφαρμογή μεθόδων έρευνας και αξιολόγησης καθώς και τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και δοκιμασιών.

bottom of page